Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Oμιλία Περγαντά για την επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Oμιλία Περγαντά στη Μονή Οσίου Λουκά για την  επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη.
Στη χιλιάδων χρόνων ιστορία της πατρίδας μας, έχουν καταγραφεί πολλοί σταθμοί, πολλά ορόσημα...



Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη Αποστόλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία .

«Οι πολίτες θα έχουν συμμετοχή»

Χρησιμοποιεί ως τίτλο αυτού του αγώνα τη σύγκρουση δύο κόσμων. Από τη μια μεριά η παλαιοκομματική νοοτροπία, που λίγο πριν από τις εκλογές επιχειρεί να εξαγοράσει πολιτικές συνειδήσεις και τώρα πλέον δεν πείθει το σύγχρονο Ελληνα ψηφοφόρο, κι από την άλλη η νέα πολιτική συνείδηση, που όχι μόνο διαφοροποιείται από τις λειτουργίες του παρελθόντος, αλλά και αρθρώνει ένα νέο πολιτικό λόγο.

Κι αυτήν τη συνείδηση υπηρετούμε εμείς και θα εκφραστεί στην κάλπη. Οταν μιλά για νέο, δεν αναφέρεται στη νέα ηλικία, αλλά και στη νέα, ώριμη νοοτροπία του Ελληνα πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αμφισβητεί, κρίνει και στέκεται με σκεπτικισμό μπροστά στις κάλπες, χωρίς να επηρεάζεται από τις Σειρήνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κομματικών στρατών. Μιλάμε με τον Βαγγέλη Αποστόλου, το δραστήριο και συνεπή βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας, ο οποίος στην εκλογική αναμέτρηση θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. 
* Για ποιους λόγους αποδεχθήκατε την υποψηφιότητα; 
- Αρχικά οι τιμητικές κομματικές προσκλήσεις, από την ομόφωνη απόφαση όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας, μέχρι την επιλογή της ηγεσίας του κόμματός μου να δώσω αυτήν την εκλογική μάχη και ταυτόχρονα η θέλησή μου να συμβάλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων της Περιφέρειάς μου.
* Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Δεν νομίζετε πως σας έβαλε ψηλά τον πήχυ;
- Σίγουρα οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, αλλά με την αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει τις ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή, χρειάζεται να δημιουργηθεί από την πρώτη και ένα ρεύμα νίκης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές, που θα βρει την απόλυτη έκφραση στις αναμετρήσεις της δεύτερης Κυριακής.
* Πώς οργανώνετε τον αγώνα σας για να ανταποκριθείτε σ' αυτές τις προσδοκίες;
- Στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας κυριαρχεί η βασική αντίληψη ότι η κοινωνία φτιάχνει τα ψηφοδέλτια, ο ΣΥΡΙΖΑ τα στηρίζει. Στο πλαίσιο αυτό διευρύνουμε τη συμμετοχή με πρόσωπα έξω από τον κομματικό μας χώρο, αρκεί να τα διακρίνουν η εντιμότητα, η διάθεση για δράση και κυρίως η γνώση των προβλημάτων μέσα από τη στενή τους επαφή με την τοπική κοινωνία. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με την καταδίκη από την πλευρά τους και όλων των πολιτικών που βίωσε τα τελευταία χρόνια τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και ο χώρος της Αυτοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί επιλογή της ηγεσίας, την οποία ενστερνίζομαι και γι' αυτό υπηρετώ την υλοποίησή της.
* Σε αυτή σας την τακτική δεν αντιμετωπίσατε αντιδράσεις από τις κομματικές οργανώσεις;
- Ο χώρος μας πάντα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, πόσω μάλλον σήμερα, που για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκλογικής μάχης χρειάζεται να κάνει υπερβάσεις που ξεπερνούν τα κομματικά του όρια. Η εμβέλεια ορισμένων κομματικών οργανώσεων στην επαρχία είναι κατά πολύ μικρότερη της ψήφου του 2012, ενώ την ίδια στιγμή καλούμαστε εμείς, που επιλεγήκαμε ως επικεφαλής σ' αυτή τη μάχη, να νικήσουμε, δηλαδή στις 25 του Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις Περιφέρειες. Οντως αντιμετώπισα τέτοιου είδους προβλήματα, που όμως ξεπεράστηκαν χωρίς να ανακοπεί ο σχεδιασμός και να ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Ηδη η ανακοίνωση των 5 αντιπεριφερειαρχών έχει γίνει πριν από 20 ημέρες, ενώ η συγκρότηση των ψηφοδελτίων ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα.
* Σε θεσμικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο, τι προσδοκάτε ότι θα φέρετε σε ένα χώρο που δεν έχει ακόμη δικαιώσει το ρόλο του;
- Το βασικό ζητούμενο σήμερα στο χώρο είναι πώς θα εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, με αξιόπιστες πολιτικές αποφάσεις και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και των αρμοδιοτήτων, όχι βεβαίως μόνο αυτών που με τακτικές ελεημοσύνης παρέχει η κυβέρνηση, αλλά και αυτών που θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε. Δεν θα γίνουμε ικέτες της κεντρικής εξουσίας και των κομισάριών της στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα πάρουμε αυτά που καθιστούν το θεσμό ουσιαστικό υπηρέτη και εκφραστή της βούλησης του λαού της Περιφέρειας. Μόνο έτσι θα υπηρετηθεί το όραμα της αποκέντρωσης με ενεργή Αυτοδιοίκηση.
* Ποια εικόνα έχετε σήμερα για την πορεία της Περιφέρειάς σας από τη θέσπισή της μέχρι σήμερα και πώς θα την αντιμετωπίσετε;
- Η Στερεά Ελλάδα ως περιφέρεια-τροφοδότης της Αθήνας με τους φυσικούς της πόρους, ως ενεργειακό κέντρο δίπλα στην Αττική και ως χώρος αναψυχής του μικροαστικού καταναλωτισμού της πρωτεύουσας δεν απέκτησε τη δική της ταυτότητα. Συγκροτήθηκε στις απαιτήσεις και την κουλτούρα που της επέβαλε το κράτος των Αθηνών.
Από εμάς η κοινωνία της Περιφέρειας αναμένει μια διαφορετική πρακτική άσκησης δημόσιας πολιτικής, πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια και τις ασκήσεις επί χάρτου. Παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει ήδη για το νέο ΕΣΠΑ (-25% για την επιχειρηματικότητα, -24% σε περιβάλλον-μεταφορές, -13% για την απασχόληση και κατάρτιση και -3% για τη δημόσια μεταρρύθμιση) τα ποσά που θα διαχειριστεί η νέα περιφερειακή αρχή είναι μεγαλύτερα των 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.
* Πώς θα πείσετε τους συμπατριώτες σας ότι μπορείτε να είστε και καλοί διαχειριστές;
- Εμείς θέλουμε όχι μόνο να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες με αξιόπιστες πολιτικές αποφάσεις, αλλά και να αποδείξουμε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και των αρμοδιοτήτων μπορεί να φέρει το νέο, το αναγκαίο και προοδευτικό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας. Με επίκεντρο τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και περιφερειακής ενότητας, μακριά από ισοπεδωτικές και οριζόντιες προσεγγίσεις και εκ των άνω σχεδιασμούς, θα συνδέσουμε την παρουσία μας στη διοίκηση της Περιφέρειας με μια ευρύτερη προσπάθεια να υπηρετηθούν εναλλακτικές λύσεις περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Και σε αυτήν τη λειτουργία οι πολίτες με τα κινήματά τους και τη συλλογικότητά τους θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή, όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και στο σχεδιασμό.
* Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
- Οι προτεραιότητές μας θα κινηθούν σε τρία επίπεδα: Πρώτον, σε έργα υποδομών, όπου το βασικό ζητούμενο θα είναι να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές που θα υπηρετήσουν τη σύγκλιση των Περιφερειακών Ενοτήτων. Δεύτερον, στη μετάβαση από την περιφέρεια της ανεργίας σ' αυτήν της εργασίας. Κι αυτό απαιτεί την ανασυγκρότηση στους τρεις τομείς της οικονομίας, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό-πολιτισμό, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε προϊόντα και υπηρεσίες. Και τρίτον, στην ενίσχυση των καινοτόμων πολιτικών με εναλλακτικές και οικολογικές πολιτικές, αποκαθιστώντας το περιβάλλον και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους.
* Αισιοδοξείτε πως θα κερδίσετε τη μάχη των εκλογών;
- Στη μάχη αυτή ξέρω καλά ότι στην ψήφο του Στερεοελλαδίτη συμπατριώτη μου θα μετρήσει η εμπιστοσύνη που θα μου δείξει να αγωνιστώ, όπως έκανα εδώ και είκοσι χρόνια είτε ως βουλευτής είτε ως στέλεχος της Αριστεράς, με συνέπεια για την Περιφέρειά μας.

Τοποθέτηση Β. Αποστόλου για το Γάλα.

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων της Κ.Ο. στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις».

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αποστόλου , συνάντηση με μέλη τυ Δ.Σ. Φαρμ. Συλλόγου Ευβοίας



Ευάγγελος Αποστόλου
Βουλευτής Εύβοιας – ΣΥΡΙΖΑ
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας


28/3/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με εκπροσώπους του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας
Σε συνάντηση του Β.Αποστόλου με εκπροσώπους του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα του κλάδου των φαρμακοποιών που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών τόνισαν ότι η κυβέρνηση απαιτεί την ψήφιση του  νομοσχεδίου για να εξυπηρετήσει  συγκεκριμένα οικονομικά ντόπιας και ξένα συμφέροντα αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τη κοινωνία.  Επισήμαναν επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην επικαιρότητα βρίσκονται τρία βασικά είδη καθημερινής ανάγκης και ανελαστικής ζήτησης, το ψωμί, το γάλα και τα φάρμακα.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και τα συγκεκριμένα αιτήματα του κλάδου. Χαρακτήρισε τα μέτρα που επιχειρεί να ψηφίσει η συγκυβέρνηση ως συνολικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τόνισε δε ότι προσπαθούν να τα περάσουν με εκβιαστικά διλήμματα και το ψευδές επιχείρημα περί ωφέλειας του καταναλωτή.
Δεσμεύτηκε ότι μέσα και έξω από τη Βουλή θα αγωνιστεί μαζί με τους φαρμακοποιούς για την καταψήφιση του νόμου και την ακύρωση του στη πράξη.