Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΚΡΕΤΣΙΣΤΑ ή Κράτσεστα ή Κρατσίτσα κατά τον Ραγκαβή!!

Ιστορικά του Δήμου Απεραντίων

Ορισμένα χωριά του βορειοδυτικού τμήματος της Απεραντίας συγκροτούν ναχιγιέ κατά τα μέσα του ΙΗ΄ αιώνα. Σε ποιόν όμως καζά ανήκε ο ναχιγιές δεν είναι σίγουρο άγνωστο, αν και υπάρχουν στοιχεία για τον καζά Κεράσοβου. Σε ένα "χοτζέτι" του 1753, με το οποίο εκχωρείται τίτλος ιδιοκτησίας σε συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο, αναγράφεται κτήμα χωρίου "εν τη περιοχή Κράτσεστα (Κρετσίστα) του Δήμου Αγρίδοβις". Ο συσχετισμός της ονομασίας "Αγρίδοβις"προς τους Αγραίους, με αναγωγές μάλιστα στην αρχαιότητα, δεν είναι αξιόπιστος και ατεκμηρίωτος ιστορικά. Έτσι η μετάθεση που κάνουν ορισμένοι μελετητές των Αγραίων στη θέση Απεραντών και αντίστροφα, αμφισβητώντας τη σημερινή τοποθέτησή τους, είναι λαθεμένη. Οι Απεραντοί ανέκαθεν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, έχοντας ως δυτικό και νότιο όριο της επικράτειάς τους τον ρου του Αχελώου.
(*) Περιοδικό “ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ”, τ. 4, Οκτώβριος- Νοέμβριος– Δεκέμβριος 2002

Δημοσίευση : http://www.evrytan.gr/

3 σχόλια:

  1. Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου, όσο και αν τις έχει σκεπάσει η σκόνη του ιστορικού χρόνου.(Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσουμε ότι το blog σας έχει αναρτηθεί και στη δική μας σελίδα eyrytixn.blogspot.com στη στήλη με τίτλο "ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στα blogs των αναγνωστών μας). Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν θερμά συγχαρητήρια για τη σπουδαία σας εργασία . Ελπίζουμε να μην σας πείραξε που δημοσιεύσαμε χωρίς πρώτα να ρωτήσουμε κείμενά σας ,βεβαίως δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε τις πηγές αλλά αυτό μπορεί να μην αρκεί καμιά φορά .Σας ευχαριστούμε για την ανάρτηση του blog μας στις Σελίδες σας . Καλή συνέχεια στο θαυμάσιο έργο σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητέ φίλε μας συγκινούν τα καλά σας λόγια και ανταποδίδουμε εγκάρδια τις ευχές. Φυσικά και δεν μας ενόχλησαν οι αναδημοσιεύσεις, ίσα-ίσα που μας ευχαριστούν! Ο τόπος μας αποτελεί δώρο της φύσης στον άνθρωπο και η προβολή του χαρά μας. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή