Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑ 2010

Με κατάνυξη οι κάτοικοι της Ιτέας γιορτάσαμε και φέτος τη μεγαλύτερη και λαμπρότερη γιορτή της Ορθοδοξίας , το Άγιο Πάσχα. Φέτος  είχαμε  και διαφοροποίηση του τελετουργικού της λειτουργίας της Ανάστασης . Ο συγχωριανός μας Κυριάκος Τουρούντς ,με νέους του χωριού(κατόπιν συνεννόησης των ιερέων) πήγαν  στο Αγρίνιο  για να  παραλάβουν το Άγιο φως , που έφτασε νωρίτερα εκεί ,από  τα Ιεροσόλυμα και τον Πανάγιο Τάφο- . Οδηγώντας με το αυτοκίνητό του o Κυριάκος έφτασε λίγο πριν τη δωδέκατη βραδινή ,  έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.                                                             Φωτο: Ο Παπαγιώργης παραλαμβάνει το Άγιο φως.
Φωτο: Λίγο πριν ακουστεί το Χριστός Ανέστη.                                                    
Εκεί  όλοι οι κάτοικοι  υποδέχτηκαν το Άγιο φως . Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θρησκευτικής ανάτασης οι χωριανοί εισήλθαν ξανά στον ιερό ναό για να πάρουν από τον ιερέα μας το Άγιο Φως και να γίνει στη συνέχεια η τελετή της Ανάστασης και να ακουστεί το ΄΄ Χριστός Ανέστη ΄΄. Στη συνέχεια ,η νύχτα έγινε μέρα από τα εκατοντάδες βεγγαλικά και πυροτεχνήματα . Φέτος επίσης εξαιτίας της διαμόρφωσης της πλατείας δεν έγινε το πατροπαράδοτο έθιμο του Φανού και το κάψιμο του Ιούδα .
Φωτο: Οι λαμπάδες φέτος  ανάψαν με  το Άγιο Φως..


Την Κυριακή του Πάσχα όλοι οι κάτοικοι γιόρτασαν με τον παραδοσιακό  τρόπο το Πάσχα,  με το σούβλισμα του αρνιού, με κοκορέτσια ,το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών , χορούς και γλέντια σε κάθε σπίτι. Και του χρόνου να είμαστε καλά , υγεία σε όλους !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου