Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Παύλος Μπακογιάννης


Σαν σήμερα δολοφόνησαν τον οραματιστή της συναίνεσης


Ήταν σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, που η τρομοκρατική οργάνωση... “17 Νοέμβρη” δολοφονούσε τον Παύλο Μπακογιάννη.
Η ώρα ήταν 7.58 το πρωί και ο Παύλος Μπακογιάννης βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, βγαίνοντας από το γραφείο του, στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, δέχθηκε την επίθεση τριών ενόπλων που τον πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.
Το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη ήταν μια Ελλάδα χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Μιά Ελλάδα της Εθνικής Συμφιλίωσης. Πρωτεργάτης......του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση μιάς κυβέρνησης συνεργασίας για να αλλάξει σελίδα η χώρα, βρέθηκε στο αιαμτηρό στόχαστρο αυτών που νόμιζαν ότι μπορούσαν να ανακόψουν με τα όπλα την ανάγκη μια εποχής και ενός λαού.

Ο Παύλος Μπακογιάννης, γιος του παπά - Κώστα και της Ειρήνης γεννήθηκε το 1937 στη Βελωτά Ευρυτανίας και ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Μπακογιάννη. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στη Παντειο Σχολή. Πτυχιούχος Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Γερμανικών Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωυστάντσας στο Πανεπιστήμιο της οποίας, στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.
Ο Παύλος Μπακογιάννης δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.
Το πραξικόπημα του '67 τον βρήκε διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Από τη πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Τα σχόλια και οι ειδήσεις που μετέδιδε το ελληνόφωνο πρόγραμμα αυτού του ραδιοφωνικού σταθμού μεταδίδονταν και από τη «Ντόϋτσε Βέλλε» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες που αγωνίζονταν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Το 1974 αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα όπου στηv περίοδο της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τότε Ε. Ι. Ρ. Τ. Το 1974 παντρεύτηκε την Ντόρα Μητσοτάκη, με την οποία είχε γνωριστεί τα χρόνια που ήταν στην Γερμανία, όταν η Ντόρα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Την ημέρα που δολοφονήθηκε εγκρίθηκε από την Ε. Ο. Κ. η χρηματοδότηση του ειδικού προγράμματος που ο ίδιος είχε καταρτίσει για την Ευρυτανία. Τον τόπο όπου γεννήθηκε και αγάπησε.

Σήμερα, 22 χρόνια μετά τη δολοφονία του, το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη για συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, για μια Ελλάδα μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες, παραμένει πάντα επίκαιρο.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου