Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Πακέτο μέτρων 22 δισ.ευρώ για χρέος - έλλειμμα


Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ... Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, που καλείται να καταρτίσει η κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο, με στόχο την ψήφισή του πλαισίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Στόχος της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου είναι αφενός ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κάτω από το 3% μέχρι τα τέλη του 2014 και αφετέρου ο έλεγχος του δημοσίου χρέους. Επίσης, τα 2/3 των 22 δισ. ευρώ θα αφορούν τις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο επιδιώκει τη μείωση του δημόσιου χρέους μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής, της ανάπτυξης, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τους καλύτερους όρους δανεισμού.
Οι άξονες του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» επέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς", κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:
- συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,
- βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,
- περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,
- ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,
- δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,
-μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και
-κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες. 


newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου