Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Η οικονομία της Αυστραλίας σε “ελληνικά χέρια”Η οικονομία της Βόρειας Περιφέρειας (Northern Territory) βρίσκεται στα στιβαρά, δημιουργικά χέρια του ενθουσιώδους, εργασιομανή ομογενούς υπερ-υπουργού Κώστα Βατσκαλή.
Η ανέλιξή του σε κορυφαίο στέλεχος της...
 Εργατικής κυβέρνησης της Βόρειας Αυστραλίας – είναι ταυτόχρονα υπουργός Υγείας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Προστασίας Ανηλίκων, Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας και Φυσικών Πόρων – συμπίπτει με ένα σημαντικό σταθμό στην πολιτική καριέρα του, τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του στην έδρα Casuarina.

Σχετικά νέος μετανάστης – μετανάστευσε στην Πέρθη, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας το 1983, από την Αθήνα – και δέκα χρόνια αργότερα, μετά από ευρεία επαγγελματική και πολιτική δράση στη Δυτική Αυστραλία, βρήκε «την Ιθάκη» του στο Ντάργουϊν.

Ο Κώστας Βατσκαλής είναι το γειτονάκι μου, από την Αθήνα. Μεγάλωσε στην Πετρούπολη της Αθήνας και εγώ στη διπλανή Κηπούπολη. Δύο φτωχογειτονιές, που οι καρδιές τους μάτωναν καθημερινά από τις πληγές που άνοιγαν δύο λατομεία πέτρας. Γι’ αυτό κάθε συνάντησή μου με τον Κώστα είναι μία οπισθοδρόμηση στα παιδικά μας χρόνια, στις όμορες γειτονιές μας στην Αθήνα.

Ανασταίνουμε τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων και κάνουμε, πάντα, μακρινές στάσεις στους κινηματογράφους «Παντελής» και «Παράδεισος» που είδαμε τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες. Θυμόμαστε και γελάμε ασταμάτητα με τους τελάληδες των λατομείων, που πριν πυροδοτήσουν «τα φουρνέλα» με τα οποία έκοβαν τους βράχους, περιφέρονταν στην περιφέρεια των λατομείων και προειδοποιούσαν τους γείτονες με τη στερεότυπη προειδοποίηση «βάρδα φουρνέλο».

Σήμερα, τα ανενεργά λατομεία έχουν μεταμορφωθεί σε αμφιθέατρα και φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Το λατομείο της Πετρούπολης έγινε το «Θέατρο Πέτρας» και της Κηπούπολης το «Θέατρο Φοίνικας». Οι δε γειτονιές μας έχουν καλυφθεί από μπετόν, καθώς η αστυφιλία και η προσφυγιά επεκτείνουν καθημερινά τα σύνορα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Την περασμένη Πέμπτη, που ο υπερ-υπουργός βρέθηκε στη Μελβούρνη για τη Σύνοδο των πολιτειακών υπουργών Υγείας, βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο Intercontinental, που είχε καταλύσει, και μόλις εξαντλήσαμε τα επαγγελματικά κάναμε άλλο ένα σεργιάνι στα μονοπάτια της μνήμης.

Οικονομική αναγέννηση

Ο ομογενής υπουργός μιλά με ενθουσιασμό για την οικονομική αναγέννηση της Βόρειας Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας της Περιφέρειας, τα ορυκτά, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Βατσκαλής έχει αρχίσει ένα κύκλο εντατικών επαφών με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν «χοντρά κεφάλαια» στην εξόρυξη μεταλλευμάτων από τα πλούσια κοιτάσματα που κείνται νωχελικά στο υπογάστριο του αυστραλιανού Βορρά.

«Η Κίνα είναι ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Περιφέρειας, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας» εξηγεί.

«Ενδεικτικά αναφέρω, ότι δεκάδες κινέζικες εταιρείες επενδύουν ή ενδιαφέρονται αν επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε έρευνες για ορυκτά μέταλλα στην περιοχή μας.

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται άμεσα για την εξόρυξη όλων των βασικών μετάλλων και ουρανίου, διότι όπως μου εξήγησαν κατά τις επισκέψεις μου στην Κίνα χρειάζονται ουράνιο για να κινήσουν τις 28 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευάσουν στο μέλλον.

Πηγή: www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου