Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ψωρίαση



Πλήττει περίπου το 2-3% του πληθυσμού και δεν διακρίνει τους άνδρες από τις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς...

εκδηλώνεται γύρω στα είκοσι, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης παρατηρείται γύρω στα πενήντα. Η διάρκειά της μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο, στους περισσότερους ασθενείς, η εναλλαγή περιόδων υφέσεων και υποτροπών συνεχίζεται για πολλά χρόνια ή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματά του δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες».

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα) φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.

Εκδηλώνεται συνήθως υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Τα τελευταία χρόνια, η ψωρίαση έχει μελετηθεί σε βάθος. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αυτή προσέφερε νέες θεραπευτικές δυνατότητες, τις λεγόμενες «βιολογικές» θεραπείες, που στοχεύουν ειδικές κυτταροκίνες που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της ψωρίασης.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες. Είναι επιρρεπέστεροι σε ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, εμφράγματος, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αρθριτικής προσβολής, ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων και άλλων εκδηλώσεων από άλλα συστήματα. Η μελέτη όλων αυτών των παραμέτρων νοσηρότητας γίνεται συστηματικά στο «Ιατρείο Ψωρίασης» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».


Μονόδρομος η θεραπεία

Η ψωρίαση είναι τελικά μια πολυπαραγοντική πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορεί να την προκαλέσουν επίσης τραυματισμοί του δέρματος, φάρμακα (όπως λίθιο, ορισμένα καρδιολογικά, ιντερφερόνη κ.ά.), ενδοκρινικοί παράγοντες (εφηβεία, εμμηνόπαυση), ψυχολογικοί παράγοντες (στρες, συναισθηματική φόρτιση), ορισμένες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές), η αυξημένη χρήση αλκοόλ και εποχικοί παράγοντες (χειμώνας, υγρό και ψυχρό κλίμα).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση γίνεται ανθεκτική επειδή ο ασθενής δεν ακολουθεί τις θεραπευτικές οδηγίες που του δόθηκαν, λόγω των περιορισμών που θέτουν στον τρόπο ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των παιδιών ένας μολυσματικός παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε μορφές ψωρίασης ανθεκτικές στη θεραπεία, οι οποίες τείνουν να επανεμφανίζονται.

Λάδι φυσικής βιταμίνης Ε

Προτείνεται συχνά λάδι φυσικής βιταμίνης Ε από απόσταγμα σταφυλιού, σιταριού και αμυγδάλου. Περιέχει και τα οκτώ μέλη της βιταμίνης Ε, περιεκτικότητας 35%. Εκτός από την καταπολέμηση της ψωρίασης, βοηθά στην επούλωση πληγών και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Δεν περιέχει αρώματα και χρωστικές ουσίες. Χρησιμοποιείται σε 24ωρη βάση για το πρόσωπο και το σώμα



>> Πηγές: Iατρείο Ψωρίασης, Ι. Δραγούμη 5, 161 21 Αθήνα, τηλ.: 2107265153 / «Ιατρείο Ψωρίασης» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου