Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Economist εγκαλεί Ελλάδα για μετανάστες


http://www.newsbomb.gr/images/sized/articles/metanastes35-425x288.jpgΣτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με την συνεχή... εισροή λαθρομεταναστών μέσω της Ελλάδας,αναφέρερεται με δημσοίευμά του το περιοδικό Economist, χαρακτηρίζοντας την κρίση της Ελλάδας στο θέμα της μετανάστευσης, «πρόβλημα της Ευρώπης».


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες που κάποτε προτιμούσαν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τώρα στρέφονται στην Ελλάδα σαν ποτάμι που «ψάχνει τον πιο εύκολο δρόμο προς τη θάλασσα».


Η Ελλάδα, αναφέρει ο Economist, αν και παραδοσιακά δέχεται μετανάστες, δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό, ενώ ορίζει ως νέα πύλη εισόδου των μεταναστών στην χώρα τα σύνορα μέσω του ποταμού Έβρου.


Το ευρώ και η συνθήκη Schengen, είναι σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και για να λειτουργήσουν, υπογραμμίζει ο Economist, απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη, ωστόσο αυτή έχει διαβρωθεί από τα προβληματικά δημόσια οικονομικά και τώρα από τα συνοριακά προβλήματα.


Το περιοδικό επισκέπτεται τον χώρο υποδοχής μεταναστών έξω από το χωριό Φυλάκιο στον Έβρο και περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν.


Για τις συνθήκες «εξαθλίωσης», όπως τις χαρακτηρίζει, ευθύνεται η Ελλάδα, ωστόσο τονίζει ότι αυτό αντανακλά τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών που αντιμετωπίζει.


Όπως αναφέρει το περιοδικό οι συνοριακοί έλεγχοι ήταν χαλαροί και το σύστημα υποδοχής και ασύλου αργό και αμφιλεγόμενο, καθώς ο αριθμός των εγκρίσεων στις αιτήσεις για άσυλο είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.


Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι οι συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι τόσο άθλιες που συνίσταται παραβίαση της απαγόρευσης «των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης».
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου