Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι Γερμανοί θέλουν ελληνικά νησιά τώρα!

ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΔΙΑΚΑΗΣ πόθος έχει γίνει για τους Γερμανούς η πώληση ελληνικών νησιών.
Τη στιγμή που το ΙΣΤΑΜΕ, επίσημο think tank του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδει ότι μελέτη του κλείνει το μάτι για πώληση νησιών, οι Γερμανοί... ξανάρχονται. Οι τελευταίες αναφορές στον βερολινέζικο τύπο έρχονται να καταδείξουν πως ούτε οι τελευταίες νουθεσίες του IWH (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ανάπτυξη) ήταν τυχαίες ούτε οι προ ενός έτους προτροπές γερμανικών ΜΜΕ εκτός γραμμής. Αντιθέτως, οι Γερμανοί φαίνεται πως το έχουν απωθημένο να εξασφαλίσουν ηλιόλουστους παραθεριστικούς προορισμούς, καθώς το 1993 είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο με τη Μαδρίτη, όταν γερμανοί βουλευτές είχαν ζητήσει τη μακροχρόνια μίσθωση εκτάσεων της Μαγιόρκας.

Το IWH δεν είναι ένα τυχαίο ινστιτούτο, καθώς αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους έξι συμβούλους της γερμανικής καγκελαρίας. Γεγονός, που απέδωσε βαρύτητα στην πρόσφατη προτροπή του Ulrich Blum πως η Ελλάδα πρέπει να ασφαλίσει το χρέος της με τα αγαθά που διαθέτει, όπως τα νησιά, προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι ...
τα κεφάλαια που δανείζεται δεν θα χαθούν. Μάλιστα ο επικεφαλής του IWH, για να πείσει ότι πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο, σημειώνει πως κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Γερμανία το 1923. Σύμφωνα με τον Ulrich Blum για να μειωθούν τα επιτόκια, τα ελληνικά δάνεια πρέπει να ασφαλιστούν με πειστικό τρόπο. Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και η παραδοσιακή εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, τα ελληνικά δάνεια θα γίνουν μέσω της πώλησης γης φθηνότερα, καθώς δεν θα βασίζονται στην εικασία πως τα χρήματα που θα δοθούν θα συγκεντρωθούν από φόρους, αλλά θα είναι ήδη υποθηκευμένα.

Πωλητήριο παντού

Εχει περάσει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Bild», σε μπαράζ δηκτικών πρωτοσέλιδών της, ζητούσε να πουληθεί μέχρι και η... Ακρόπολη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχε δώσει την προσήκουσα σημασία στο συμβάν, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, να σχολιάζει (στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD) πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις» (!).

Ενα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ «πουλήστε νησιά» είχε πρωταγωνιστή τον Frank Schaeffler, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα πέρυσι στη γερμανική Βουλή. Είναι μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο βουλευτής του CDU είχε ισχυριστεί, πως εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πρέπει να πουλήσουν ό,τι έχουν προκειμένου να πληρώσουν τους πιστωτές τους.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της κτίρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Μαζί με άλλους τρεις γερμανούς βουλευτές είχε αρθρογραφήσει στην «Bild» ζητώντας την παραχώρηση της Κέρκυρας.

Τα περυσινά δημοσιεύματα σε έντυπα όπως η «Bild» ή το «Focus», με εύγλωττους τίτλους όπως «Η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα 87 είναι κατοικήσιμα. Για τη δε Ακρόπολη πιστεύεται πως η αξία της φτάνει στα... 100 δισ. ευρώ!» ή «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα» και άλλα ανάλογου ύφους είχαν αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση σαν φαιδρά αποκυήματα λαϊκών εφημερίδων στερούμενα σοβαρότητας.

Η συνέχεια όμως δείχνει πως η μεν γερμανική πλευρά το εννοούσε, η δε ελληνική το υποβάθμιζε. Και όμως τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονταν σε μια περίοδο που σε δημοσκοπήσεις καταγράφονταν απόλυτα ποσοστά «άρνησης για παροχή βοήθειας στους τεμπέληδες Ελληνες» και σχεδόν το 90% των ερωτωμένων ήταν κατά της «βοήθειας» (για δανεισμό με απεχθείς όρους πρόκειται) στη χώρα μας.
Δημοσίευση : Το Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου