Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Αυστραλία : Ο Γιάσι χτύπησε και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.Οι αυστραλιανές αρχές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας "Γιάσι" στο μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να στείλουν δύτες και να εξετάσουν τις ζημιές, εντούτοις υπολογίζουν πως έσπασαν εκατοντάδες χιλιόμετρα κοραλλιών, τα οποία εκβράστηκαν μετά στις ακτές.

Η ζημιά αναμένεται να είναι ανάλογη με αυτή που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας Λάρι πριν μερικά χρόνια. Ο επικεφαλής του θαλάσσιου πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενή Ύφαλου, Ράσελ Ρέϊχετ, είπε ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία κατέκλυσαν με τοξικό ίζημα, γεμάτο παρασιτοκτόνα, το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και απειλούν τα εύθραυστα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

Η διεύθυνση του Πάρκου, που διαχειρίζεται 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλλιών στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, επισήμανε πως το ίζημα, οι υψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό νερό και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να αποδυναμώσουν ή ακόμη και να καταστρέψουν τα κοράλλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου