Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τα μέτρα για λιτότητα διαρκείας και οι προτάσεις της τρόικας .....



http://www.newscode.gr/images/sized/articles/troika19-458x315.jpgΣκληρό παζάρι για το "πακέτο" των 12.8 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεί η χώρα μας την επόμενη τριετία 2012-2014, προκειμένου να... τηρήσει το συμβόλαιο του Μνημονίου, ξεκινά από τη Δευτέρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής της τρόικας. Τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, μεταξύ άλλων είναι έτοιμα να προτείνουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού συνολικά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον περιορισμό των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό τουλάχιστον κατά 10% έως 15%. Ήδη έχουν εισηγηθεί προς τη κυβέρνηση την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 25%.
"Εμείς κυβερνάμε και όχι η τρόικα" δηλώνει με συνέντευξή της στο "Έθνος της Κυριακής" η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Όπως σημειώνει η κ. Κατσέλη, "η γνώμη των δανειστών μας είναι σεβαστή και χρήσιμη, δεν υποκαθιστά όμως την κυβέρνηση".
"Τα μέτρα του μνημονίου δεν επιβλήθηκαν από την τρόικα, αλλά είναι εισηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης", δηλώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Διευκρινίζει ότι "συζητάμε την επιμήκυνση αποπληρωμής όχι μόνο των 110 δισ. αλλά του συνόλου του ελληνικού χρέους" και ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο δεν θα φύγει ποτέ από τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι αυστηροί έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι την αποπληρωμή του δανείου το 2018.
Τα νέα μέτρα που θα περιληφθούν στο τέταρτο μνημόνιο, που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών το αργότερο έως τον Μάιο του 2011, μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
Στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση και κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο. Μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Μείωση των επιδομάτων στις κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων.
Οι αλλαγές με το νέο μισθολόγιο
Τεράστιες ανατροπές αναμένεται να επιφέρει το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού θα προκαλέσει μέχρι και μειώσεις 40% στις αποδοχές περίπου 30.000 εργαζομένων, που λαμβάνουν υψηλές αμοιβές λόγω των πολλαπλών και ακριβών επιδομάτων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εξετάζει τη διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με μισθό 711 ευρώ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μισθό 830 ευρώ, Τεχνολογικής με μισθό 938 ευρώ, και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με μισθό 2.100 ευρώ.
Από τα 40 γενικά επιδόματα που ισχύουν σήμερα, θα διασωθούν μόνο τέσσερα : το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.
newscode.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου