Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 5% ΤΟ 2015 , ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΣε δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου μετά τη νέα συνάντηση τουΓ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας το απόγευμα της Τρίτης.Στη συνάντηση των αξιωματούχων με τον υπουργό συζητήθηκε το πλαίσιο 2012-2015, για το οποίο προβλέπονται μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) που πρέπει να έχουν νομοθετηθεί έως τον Μάιο...
Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι θα υπάρξει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.
Το θέμα πλέον, ανέφεραν τα στελέχη, δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση ώστε να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου (ύψους 15 δισ. ευρώ) θεωρείται δεδομένη.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα ή στα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησής τους, αλλά ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον, η τρόικα περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη οι διατάξεις σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αναμένει και τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.
Η τρόικα εντοπίζει αβεβαιότητες στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης, ζητώντας αυστηρότερο έλεγχο σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία, παράλληλα με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ»
Δημοσίευση :fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου